Friday, October 5, 2012

PENYAKIT HATI : SOMBONG, IRI DAN DENGKI


HATI (bahasa Arab Qalbu) adalah bahagian yang sangat penting daripada manusia.  Jika hati kita baik, maka baik pula seluruh amal kita:

Rasulullah saw. bersabda, “….Bahwa dalam diri setiap manusia terdapat segumpal daging, apabila ia baik maka baik pula seluruh amalnya, dan apabila ia itu rosak maka rosak pula seluruh perbuatannya. Gumpalan daging itu adalah hati.” (HR Imam Al-Bukhari).

Sebaliknya, orang yang dalam hatinya ada penyakit, sulit menerima kebenaran dan akan mati dalam keadaan kafir.

Orang-orang yang di dalam hati mereka ada penyakit, maka dengan surah itu bertambah kekafiran mereka, disamping kekafirannya yang telah ada dan mereka mati dalam keadaan kafir.” [At Taubah 125].

Oleh kerana itu penyakit hati jauh lebih berbahaya daripada penyakit fizikal kerana boleh mengakibatkan kesengsaraan di neraka yang abadi.
Kita perlu mengenal beberapa penyakit hati yang berbahaya serta bagaimana cara menyembuhkannya.

Sombong
Sering orang kerana pangkat, kekayaan, atau pun kepintaran akhirnya menjadi sombong dan memandang rendah pada orang lain. Bahkan Fir’aun yang takbur sehingga menganggap Allah itu rendah dan menganggap dirinya sebagai Tuhan. Kenyataannya Fir’aun adalah manusia yang akhirnya telah mati karana tenggelam di laut.

Allah melarang kita untuk menjadi sombong:
Janganlah kamu berjalan di muka bumi ini dengan sombong, karana sesungguhnya kamu sekali-kali tidak dapat menembus bumi dan sekali-kali kamu tidak akan sampai setinggi gunung.” [Al Israa’ 37].

Janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia karana sombong dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri.” [Luqman 18].

Allah menyediakan neraka jahannam bagi orang yang sombong :
Masuklah kamu ke pintu-pintu neraka Jahannam, sedang kamu kekal di dalamnya. Maka itulah seburuk-buruk tempat bagi orang-orang yang sombong .” [Al Mu’min 76].

Kita tidak boleh sombong kerana saat kita lahir kita tidak punya kekuasaan apa-apa. Kita tidak punya kekayaan apa-apa. Bahkan pakaian pun tidak. Kecerdasan pun kita tidak punya. Namun kerana kasih-sayang orang tualah kita akhirnya menjadi dewasa.

Begitu pula saat kita mati, segala pangkat dan kekayaan akan kita tinggalkan. Kita dikubur dalam lubang yang sempit dengan pakaian seadanya yang nanti akan lapuk dimakan zaman.

Imam Al Ghazali dalam kitab Ihya’ “Uluumuddiin menyatakan bahawa manusia janganlah sombong kerana sesungguhnya manusia diciptakan dari air mani yang hina dan dari tempat yang sama dengan tempat keluarnya kotoran. Bukankah Allah mengatakan pada kita bahwa kita diciptakan dari air mani yang hina:
 “Bukankah Kami menciptakan kamu dari air yang hina?” [Al Mursalaat 20].

Saat hidup pun kita membawa beberapa kilogram kotoran di badan kita. Jadi bagaimana mungkin kita masih bersikap sombong?

‘Ujub (Kagum akan diri sendiri) Ini mirip dengan sombong. Kita merasa bangga atau kagum akan diri kita sendiri. Padahal seharusnya kita tahu bahwa semua nikmat yang kita dapat itu berasal dari Allah.  Jika kita mendapat penghargaan atau pujian dari orang, janganlah ‘ujub. Sebaliknya ucapkan “Alhamdulillah” karana segala puji itu hanya untuk Allah.

Iri dan Dengki
Allah melarang kita iri pada yang lain kerana rezeki yang mereka dapat itu sesuai dengan usaha mereka dan juga sudah jadi ketentuan Allah.
Dan janganlah kamu iri hati terhadap apa yang dikaruniakan Allah kepada sebahagian kamu lebih banyak dari sebahagian yang lain. (Kerana) bagi orang laki-laki ada bahagian dari pada apa yang mereka usahakan, dan bagi para wanita (pun) ada bahagian dari apa yang mereka usahakan, dan mohonlah kepada Allah sebahagian dari kurnia-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.” [An Nisaa’ 32].

Iri hanya boleh dalam 2 hal. Iaitu dalam hal bersedekah dan ilmu.

Tidak ada iri hati kecuali terhadap dua perkara, yakni seorang yang diberi Allah harta lalu dia belanjakan pada jalan yang benar, dan seorang diberi Allah ilmu dan kebijaksaan lalu dia melaksanakan dan mengajarkannya. [HR Bukhari]. 

Jika kita mengagumi milik orang lain, agar terhindar dari iri hendaknya mendoakan agar yang bersangkutan dilimpahi berkat.
Apabila seorang melihat dirinya, harta miliknya atau saudaranya sesuatu yang menarik hatinya (dikaguminya) maka hendaklah dia mendoakannya dengan limpahan berkat. Sesungguhnya pengaruh iri adalah benar. (HR. Abu Ya’la)

Dengki lebih parah dari iri. Orang yang dengki ini merasa susah jika melihat orang lain senang. Dan merasa senang jika orang lain susah. Tak jarang dia berusaha mencelakakan orang yang dia dengki baik dengan lisan, tulisan, atau pun perbuatan. Oleh karana itu Allah menyuruh kita berlindung dari kejahatan orang yang dengki:
Dan dari kejahatan pendengki bila ia dengki.” [Al Falaq 5].
Kedengkian boleh menghancurkan pahala-pahala kita .

Waspadalah terhadap hasad (iri dan dengki), sesungguhnya hasad mengikis pahala-pahala sebagaimana api memakan kayu. (HR. Abu Dawud)

Wallahualam.
Petikan dari : Minda Sejagat.net

2 comments:

ain lam ya said...

minta dijauhkan..tapi kadang2 dia mai jugak..huhu

Syahira Adam said...

Betoi tu Ali..takut sgt kalo ader penyakit ni.. Nauzubillah..

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com